Van kantoor naar kleiner en slimmer wonen

Een van de oplossingen voor het woningtekort van dit moment is om vrijstaande kantoorgebouwen om te zetten naar een appartementencomplex. Vaak zijn dit kleine appartementen om zo goedkoop mogelijk te kunnen wonen. Hiervoor moet de bestemming wijzigen. Vaak maakt het bestemmingsplan een wijziging van kantoor naar wonen helaas niet mogelijk. Terwijl deze oplossing wel degelijk interessant kan zijn voor nieuwe woonconcepten.

Voor ieder wat wils

In het ontwerp is ruimte voor gedeelde voorzieningen zoals wasruimtes, werkplekken of multifunctionele ruimtes. De doelgroepen kunnen nieuwe stedelingen zijn zoals expats. Dit zien we momenteel veel in Amsterdam. Maar er zijn ook thema-complexen waar bijvoorbeeld kunstenaars wonen. Ook voor starters zijn kleine huurwoningen of koopwoningen vanwege de lage prijs interessant. Of juist voor ouderen met een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en mogelijkheden voor gedeelde zorg. Deze gemeenschappelijke ruimtes of andere voorzieningen kunnen met de omringende buurt worden gedeeld.

Smart small Living

Deze woonvorm van kleiner en slimmer wonen noemt men ‘Smart small Living’ (zie ook de publicatie uit 2016 van Platform 31). Dit is de stedelijke tegenhanger van de ‘Tiny houses’ (link naar blog Tiny houses), die meer voor lijken te komen in gebieden met lage dichtheden. Een ander groot verschil tussen Smart small living en Tiny houses, is dat Smart small living voor een belangrijk door wordt ingegeven door een noodzaak. In Tiny houses wonen mensen veelal vanwege een bepaalde overtuiging of visie. Dat hier verandering in komt merken wij de laatste tijd. Veel gemeenten zien Tiny Houses als oplossing voor starters. Er is namelijk minder vermogen nodig.

Waarom staat dit onderwerp op deze website?

Een bestemmingsplan geeft aan welke functies op welke plek in de stad mogelijk zijn. Zie voor uitleg over een bestemmingsplan onze blog hierover. Veel plekken hebben geen dubbele bestemming en woningen in combinatie met publieke functies zijn lang niet altijd mogelijk. Om een transformatie van kantoor naar wonen mogelijk te maken, is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Dan zal de bestemming wijzigen van kantoor naar wonen. Ook kan een afwijking van het bestemmingsplan worden aangevraagd met een omgevingsvergunning. Zoals op deze website te lezen is zijn hier verschillende manieren voor. En kunnen wij u hierbij helpen. Zie hiervoor onze producten.

van kantoor naar kleiner en slimmer wonen blog