Van agrarische bestemming naar wonen

Stel, u ziet in het buitengebied een prachtige stolp boerderij te koop staan. Waar moet u dan op letten bij het kopen hiervan? En wat staat er in het bestemmingsplan over dit perceel. In het bestemmingsplan staat welke bestemming er op de stolp ligt. Het kan zijn dat er een agrarische bestemming op ligt, terwijl er geen agrarisch bedrijf meer gevestigd is. Mag u dan als burger zomaar een agrarisch bedrijf kopen om in te gaan wonen?

Juiste bestemming

Als u van plan bent om een agrarisch bedrijf te runnen en het hoofdinkomen uit de agrarische onderneming te halen, kun je hier zo gaan wonen. Let hierbij wel op wat voor bedrijvigheid het bestemmingsplan toestaat. Het moet uiteraard wel een agrarische bestemming zijn die een agrarisch bedrijf toelaat.

Provincie

In het buitengebied kunnen echter ook nog andere zaken spelen. U heeft niet alleen te maken met de eisen vanuit de gemeente, maar ook met die van de provincie. De provincie heeft namelijk een ruimtelijke verordening waar gemeenten aan gebonden zijn (en u dus ook). Voldoet uw wens hier niet aan, dan kunnen wij u helpen.

Hypotheek

Stel dat u een stolp wilt kopen om in te wonen. Dan is het vaak voor de verkrijging van de hypotheek al nodig om eerst de bestemming te laten wijzigen van agrarisch naar wonen.

Overleg met de gemeente

Voordat u de woning koopt is het dan handig om met de gemeente te bespreken of dit mogelijk is. Het woonhuis dient bijvoorbeeld op een bepaalde afstand van een naburige agrarische bestemming te liggen. Dit is om te voorkomen dat de buren belemmerd worden in hun bedrijfsvoering.

De gemeente kan u ook vertellen op welke manier de bestemming omgezet kan worden, want dit is afhankelijk van de regels vanuit de provincie en het bestemmingsplan. Kan het met een wijzigingsplan of is een nieuw (postzegel) bestemmingsplan nodig? Wellicht kan het ook met een omgevingsvergunning afwijken van het bestemmingsplan.

Als u na uw gesprek met de gemeente juist meer vragen heeft dan voordat u er naar toe ging, dan kunnen wij u wellicht verder helpen. Neem contact met ons op of bekijk wat wij voor u kunnen betekenen.

agrarische bestemming wijzigen naar wonen blog